Fettsugning

Allmänt om Fettsugning (Liposculptur)

Fettsugning, som numera ofta kallas liposkulptering, är ett vanligt ingrepp. Det lämpar sig bäst för dig som har någorlunda normal vikt men vill bli av med lokala fettdepåer som inte går bort med diet eller träning. Vid en skulptering får vi fram kroppens naturliga former med ett väldigt bra resultat.

Vissa människor kan, trots god hälsa och en rimlig nivå av motion, ha en kropp med oproportionerliga konturer på grund av lokala fettdepåer. Dessa områden kan bero på ärftliga egenskaper snarare än brist på viktkontroll eller god kondition.
Fettsugning kan användas för att behandla områden med envisa fettsamlingar på många delar av kroppen, däribland låren, armar, höfter, midja, rygg, inre knä, bröst, haka, och vrister.

Ingreppet sker under lokalbedövning

Alla typer av fettsugningstekniker kan innebära en risk för personer som har genomgått en operation i det område som skall fettsugas (t. ex bukoperation om magen skall fettsugas).

Till skillnad från traditionell fettsugning är fettsugning under lokalbedövning mindre riskfyllt. Detta beror framför allt på att traditionell fettsugning utförs under narkos och att ingreppet kan innebära stora blodförluster. Båda ovannämnda faktorer kan öka risken för patienter med medicinska problem, såsom diabetes hjärt- och lungsjukdomar, dålig blodcirkulation. Vid fettsugning under lokalbedövning slipper man narkosmedel och man blöder mindre eftersom lokalbedövningsmedlet i sig har en sammandragande effekt på små kärl i fettväven.

Smartlipo (Laser Assisterad Liposuction)

Smartlipo eller LAL är en fettsugningsteknik där man använder laser. Vid ingreppet använder man sig av en tunn sond (2 mm) i fettlagret som avger laserljus vars funktion är att tillföra energi som värmer upp fettvävnaden, bränna mindre kärl och stimulerar huden att dra ihop sig. Vi har under många år sett hur huden dragit ihop sig på patienter som har behandlats.

Hur går en fettsugning till?

Ingreppet görs under lätt sedering men du är vaken under hela ingreppet. Ingreppet sker under sterila operationsförhållanden. Operationen utförs genom att man först injicerar rikligt med bedövningsmedel i området som skall opereras. Lokalbedövningen är effektiv och snabbverkande, och patienten känner därför ingen smärta av fettsugningen.

Tack vare den nya tekniken med laserljuset så stimulerar man även elasticiteten i huden vilket gör att huden stramar upp sig med ett mycket bättre resultat än vid andra typer av fettsugningar. En annan positiv effekt är att laserljuset koagulerar (sluter) de blodkärl som finns i fettet och där av minskar blödning. Vid Laser assisterad fettsugning värms fettet upp med hjälp av laser och sedan sugs fettöverskottet ut med hjälp av tunna kanyler. Det gör att du som blir fettsugen blir mindre blå och svullen efter ingreppet, upplever fortare återhämtning och får ett jämnare resultat med mindre hudöverskott. Fettsugningen tar mellan 1-5 timmar beroende på vilka kroppsområden som behandlas.

Vi vill understryka att laser vid fettsugning är ett bra hjälpmedel men att det är erfarenheten hos kirurgen som avgör hur väl hjälpmedlet kommer till användning och på Klinik Hud & Estetik arbetar endast kirurger med lång erfarenhet av fettsugning med laser.
Efter avslutat ingrepp kan du gå hem direkt. Efter operationen använder du ett specialsytt kompressionsförband dygnet runt i 2 veckor. Därefter ska du använda kompressionsförbandet dagtid i ytterligare 2 veckor. Detta för att ta bort svullnad och uppnå ett jämnt resultat snabbare. Smartlipo är ett utmärkt alternativ på marknaden inom fettsugning/kroppsformande kirurgi.

Smärta efter operationen?

Det första dygnet efter genomförd laserfettsugning känner patienten ofta ingen nämnvärd smärta. Detta beror på att lokalbedövningen fortfarande verkar. Därefter kan smärtupplevelsen variera både beroende på vilket område som har behandlats samt individuella variationer. Många patienter brukar klara sig med en vanlig dos Paracetamol (Alvedon/Panodil etc.) men en mindre grupp behöver lite starkare smärtstillande mediciner de första 2-3 dagarna efter ingreppet. Patienten får med sig recept på sistnämnda.

Kompletterande behandlingar

Massage av operationsområdet är också viktigt. Det finns flera olika metoder på marknaden till exempel och Endermologie, Triactive eller LPG. Samtliga metoder ökar blodgenomströmningen av vävnaden samt sätter igång lymfcirkulationen, vilket medför att slaggprodukter och överflödig vätska lättare kan föras ut ur kroppen. Detta medför att svullnader i kroppen minskar och kroppen får ny energi. Behandlingen stimulerar kollagen och elastin i huden och ger därmed en uppstramande effekt och minskar risken för djupa ärrbildningar samt snabbar på läkningen. Vi rekommenderar 4 – 8 behandlingar med start två till sex veckor efter en fettsugning.

Sammanfattningsvis kan man säga att fettsugning med Smartlipo och PAL har följande fördelar:

  • Ingen narkos eller övernattning
  • Snabb återhämtning
  • Mindre blödning och blåmärken
  • Hudåtstramningseffekt (SkinTightening)
  • Jämna resultat
  • Patienten återgår till sina vardagliga sysslor snabbt

Kontakta Oss för bokning av konsultation så kan vi berätta mer.