Hudsjukdomar

Hudsjukdomar

Sök hudläkare för bedömning av hudbesvär, hudsjukdomar, missprydande fläckar eller vid oro för eventuellt farliga prickar. Hos oss behövs ingen remiss utan du kan boka tid direkt hos en hudläkare. Du har även möjlighet att boka tid för kirurgiskt avlägsnande av estetiskt missprydande födelsemärken/fläckar.

De vanligaste hudsjukdomarna som bedöms och behandlas av hudläkare är eksem, acne och psoriasis. Självklart finns en rad andra hudsjukdomar där en hudläkare kan behövas för att ställa rätt dignos och ordinera rätt behandling. Exempel på andra hudsjukdomar är herpes, lichen ruber, rosacea samt pityriasis versicolor.

Hudläkare är speciellt utbildade för bedömning av prickar/födelsemärken och känner igen olika typer av hudcancer liksom förstadier. Vid konsultationen sker bedömning med hjälp av dermatoskop (verktyg som möjliggör förstoring) vilket ger en säkrare bedömning. Beroende på typ av förändring så väljs behandlingsmetod, och om förändringen bedöms ofarlig väljer du själv om du önskar få den avlägsnad. Hudläkare är också utbildade i hudkirurgi och opererar både på kroppen och i ansiktet.

Hudtumörer och hudkirurgi

Innan åtgärd eller kirurgi är det lämpligt med en bra bedömning med dermatoskopi!
Hudförändringar som bedöms av vår hudläkare, bedöms alltid med så kallad dermatoskopi. Tillsammans med specialistkunskap och dermatoskop så kan vi göra välgrundade bedömningar av hudförändringars farlighet. Om vi har misstanke om farlighet eller om förändringen bedöms vara funktionellt nedsättande, så beslutas om provtagning eller direkt kirurgi.

Exempel på vanliga farliga förändringar är basalcellscancer, aktinisk keratos, skivepitelcancer, malignt melanom, lentigo maligna och keratoakanthom.

Exempel på ofarliga förändringar är seborroisk keratos, talgkörtelhyperplasier, lentigo (solfräknar), hudflikar (”skin tags”) mm.

Man bör vara uppmärksam på om leverfläckar ändrar form, storlek eller färg och om dem börjar klia eller blöda tveka aldrig att uppsöka hudläkare för kontroll.

Boka en tid hos vår hudläkare för bedömning av dina hudförändringar.